Yazısız (genelde ilkel olarak tanımlanan) toplumlarda, insanların hayatlarında bir aşamadan diğerine -sağlıklı bir şekilde- geçebilmeleri için çeşitli ayinler düzenlenirdi.
Geçiş Ayinlerinin Genel Özellikleri
Geçmişle Bağı Koparmak
Bu ayinlerin ana amacı geride bırakılan aşamayla ilgili bağları koparıp, yeni aşamaya uygun hisler ve alışkanlıkları edinerek sağlıklı bir geçişle ilerlemekti.
Geçiş İçin Verilecek Sınavlar
Ayinler sırasında bireyler bir sonraki geçiş için çeşitli sınavlara tabi tutulur. Bu süreç bir nevi içe kapanma, tırtılın kelebeğe dönüşmesi için güç toplama ve hazırlanma evresi gibidir.
Eve Dönüş
Bir sonraki evre için tüm sınavlardan geçildiğinde, birey artık dünyevi hayatına, yeni evreye başlamak üzere hazır olarak döner.
Günümüzde Geçişler
Günümüzde de geçişler ve büyümeler elbette yaşıyoruz. Bunların çoğu sadece şekilsel boyutta tanımlandığı için hazır olmadan bir sonraki evreye kendimizi geçmiş buluyoruz.
Örneğin; evleniyoruz, para kazanıyoruz, düzenli bir yaşamımız oluyor ve çocuk sahibi oluyoruz… Bunlara rağmen yetişkin olamıyoruz; çünkü aşılması gereken duygusal sınavlar önümüze hiç uğramamış olabiliyor.
İşte tam da buralarda kendi başımıza halledemediğimiz sorunlarla karşılaşıyoruz. Eğer şanslıysak bu sorunların farkına varabiliyor ve yardım almamız gerektiğine karar verebiliyoruz.
İlkel toplumlarda geçiş evrelerinde rehberlik eden “Bilge Kişi” günümüzde yok. “Bilge Kişi”lerin yerini “Psikiyatr/Psikolog” tutuyor diyebilir miyiz?
Düşünme Önerileri
Bilge kişinin boşluğu günümüzde çok net hissedildiği için bu boşluğu doldurmak için bir çok pratik ortaya atılıyor. Özellikle kadınların sömürüldüğü bu alanlarda inanılmaz uydurma ritüeller ve bilgeler mevcut…Bunları düşününce psikolog/psikiyatr daha güvenli bir rehberlik alanı sunuyor; ancak net olarak bilgenin karşılığı olduğunu düşünmüyorum. Siz de bu konu üzerinde düşünebilirsiniz? Belki de farklı ufuklar açıcı farklı çıkarımlarınız olur.
Kaynaklar
Joseph Campbell – İlkel Mitoloji, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu
Beğenebileceğiniz Yazılar
- Erginlenme Törenleri ile Botoksun İlişkisi
- İlkel Mitoloji ve Kurtlarla Koşan Kadınlar
- Moana ve Polinezya Mitolojisi
- Her Mitte Bir Beste Gizli – Mitoloji ve Müzik