Psikiyatr Viktor E. Frankl’ın 30 dan fazla dile çevrilen kitabını 2021’in son günlerinde okumuştum.
Korkunç mücadelelerle dolu kendi hayat hikayesinden oluşan ilk bölümden sonra, yaşadıkları ve danışanlarından yola çıkarak geliştirdiği, hayat amacına odaklanmayı temel alan “Logoterapi” yöntemini anlatıyor.
Kitaptaki Hikaye Ne?
Kitabın ilk bölümünde yazar, toplama kamplarında geçirdiği günleri anlatıyor. İkinci bölümde ise, hayat amacına odaklanmayı temel alan, kendi geliştirdiği “Logoterapi” yöntemini anlatıyor. Hayat hikayesinden anlattığı her kesitte içimde bir acı ve umut hissini birlikte bıraktı. Freud’un, insanın açlık dürtüsü karşısındaki tavırları ile ilgili görüşlerine, hayat hikayesi ile karşı çıkıyor.
Kitabı Nasıl Buldum?
Açlık dürtüsünün kaçınılmaz olduğu ortamlarda bile, insanların farklı olabileceğini ve onurlu bir yaşamı seçme hakkının toplama kamplarında bile mümkün olduğunu anlatıyor. Bir süre, tekrar tekrar açıp notlarıma ve altını çizdiklerime bakacağım bir kitap.
Dürüstlüğün insanlık için eskiden de şimdi de nadir ama ulvi bir özellik olduğunu, üzerinde kestane pişen soba sıcaklığındaki umut hissini vererek anlatıyor.
Spinoza’nın Etika’sından verdiği bir örnek cümle ile:
“Güzel olan her şey nadir olduğu kadar da güçtür”.
Hayatımızın Anlamını Nasıl Buluruz?
Kitabın temel konusu olan hayatın içindeki anlama odaklanma kısmına gelirsek; bu elbette kişiye özel ama kendi özel yolumuzda yürümek, bize özel anlamı bulmak için yol gösterici bilgiler paylaşıyor.
Logoterapiye göre hayatın anlamını 3 farklı yolla keşfedebiliriz:
- Üretimde bulunarak veya bir iş yaparak
- Bir şeyi deneyimleyerek veya biriyle temas ederek
- Kaçınılmaz olan ızdıraba karşı aldığımız tavırla
Acı Çekmeye Cüret Et!
Beni en çok etkileyen kısmı, tabi ki hayat hikayesiyle de çok iç içe olduğu için ızdırabın anlamı ile ilgili anlattıkları idi.
Mutsuzluğun bir kusur haline geldiği bir dünyada ızdıraba dair anlattıklarını çok kıymetli buldum. Gereksiz ızdırabın mazoşizm olduğunun da altını çizerek; kaçınılmaz ızdırabın anlam bulmadaki önemini anlatıyor.
Kaçınılmaz ızdıraptan hızla uzaklaşmaya çalışırken, kendimizi sürüklediğimiz maskeler dünyasında bulacağımız tek şey varoluşsal boşluk olduğuna göre:
#ACIÇEKMEYECÜRETET
Kaynak
Viktor E. Frankl – İnsanın Anlam Arayışı
Beğenebileceğiniz Yazılar
- İşyerinde Anlam Bulmak
- Antroposentrizm ve Sürdürülebilirlikle İlişkisi
- İlkel Mitoloji ve Kurtlarla Koşan Kadınlar
- Küçük Prens Kitabından Liderlik Dersleri
- İlkel Dönemdeki “Bilge Kişi”, Günümüzde Psikiyatr/Psikolog” Mu?